Si ens poséssim a buscar similituds entre sistemes operatius i sistemes polítics, descobriríem més semblances de les que podríem imaginar. Parlarem dels 3 grans grups de sistemes operatius (Linux, Windows i OSX) i a quin sistema polític se li podria semblar.

El món Linux són una colla de tios que van a la seva bola, s’organitzen entre ells i actuen amb transparència total i en perfecta igualtat i llibertat. A través de l’esforç col·lectiu de la comunitat, aconseguiran crear el millor software del món, ideal per a cada un. O això diuen ells. Sense cap mena de dubte són els anarquistes.

El món Windows està creat i tutelat per una empresa en concret, que imposa el seu sistema sense intervenció aliena possible. Això és així, i a partir d’aquí t’espaviles que el món és molt gran i ple d’oportunitats. Si vols t’ajudo en el que vulguis, però el sistema és intocable. Aquí podríem escollir entre la metàfora d’una dictadura mitjanament dura fins a la metàfora d’una “democràcia” dirigida.

El món Apple dirigit i guiat per la ment visionaria d’un geni creador. L’admiració i el culte al líder són innegables. Els productes que fabriquen són tan brillants i idealment concebuts que no cap la possibilitat de models diferents. Ells pensen per a mi, per a què vull una àmplia gamma de possibilitats si m’ofereixen el millor? El preu/taxes a pagar són conseqüents, com també és conseqüent el símil polític.

Evidentment, i per sort, sistemes operatius i sistemes polítics són 2 coses que no tenen res a veure. Afortunadament tenim un mercat molt divers i possibilitat d’elecció per a tots els gustos, necessitats i butxaques.

GD Star Rating
loading...